Dat mijn zoon nu naar school kan, is een droom die werkelijkheid wordt
Op 11 oktober startte Samen naar School klas De Kapiteintjes in een reguliere basisschool in Capelle aan den IJssel. Met het open gaan van deze klas ging de grootste droom van Sultan Celik Ozdemir in vervulling. Eindelijk kan haar zoon Emir (8), net als zijn broer en zus, ook naar school.
Emir heeft autisme en een verstandelijke beperking. Hij heeft op verschillende scholen gezeten, zowel in het regulier als in het speciaal onderwijs. Maar telkens werd hij ‘weggestuurd’ omdat de scholen de zorg en het onderwijs die hij nodig had niet konden bieden. “Hij paste niet binnen de setting van het onderwijs. Maar op het medisch kinderdagverblijf paste hij ook niet, want Emir is fysiek goed ontwikkeld en hartstikke mobiel”, vertelt zijn moeder Sultan. Doordat er geen geschikte plek te vinden was voor Emir, zat hij ruim een jaar thuis. Sultan: “Ik zag mijn zoon steeds ongelukkiger worden. Hij had geen dagritme meer, was doodmoe, had donkere kringen onder zijn ogen en vertoonde agressief gedrag. Ook naar zichzelf toe. Toen besloot ik zelf een plek te creëren waar ook Emir welkom is.”
School in de buurt
- Sultan richtte Emirsfoundation op en ze kwam in contact met een moeder die in Schiedam bezig was met het opzetten van een Samen naar School klas voor haar zoon. Sultan: “Zij vertelde me dat het mogelijk is een Samen naar School klas te starten in een reguliere basisschool en dat stichting het Gehandicapte Kind dit steunt. Ik dacht: ‘Dit wil ik ook voor Emir!’ Ik ben me in Samen naar School gaan verdiepen en heb het Gehandicapte Kind benaderd. Zo is het balletje gaan rollen.” Over de locatie van de Samen naar School klas hoefde Sultan niet lang na te denken. Dat moest in de school zijn waar haar zoon Kaan (11) en dochter Aylin (4) iedere dag naar toe gaan: OBS West, op twee minuten loopafstand bij hun huis vandaan.
- Sultan: “Toen ik Aylin op een middag ophaalde van school, sprak ik een leerkracht die ik al langer kende. Ze heeft lesgegeven aan Kaan en ze kent Emir ook. Ze vroeg hoe het met me ging. Ik vertelde haar dat het niet zo goed ging, omdat Emir thuis zit.” Ook vertelde Sultan dat ze bezig was met het oprichten van een Samen naar School klas en de leerkracht deed een goed woordje bij de directie en regelde een afspraak. De directie was meteen enthousiast. Nu, een paar maanden later, is de Samen naar School klas gestart. Naast Emir, komen er nog twee kinderen iedere dag naar school. En na de kerstvakantie starten er nog twee kinderen.
Veilige plek en toekomstperspectief
- “Iedere ochtend als ik wakker word, denk ik ‘het is een droom’. Emir gaat naar dezelfde school als Aylin en Kaan. Hij zit niet meer thuis! Hij zit nu op een veilige plek en hij heeft toekomstperspectief. Ook hoeft hij niet meer een uur in de taxi heen en een uur in de taxi terug. Dat moest toen hij op het speciaal onderwijs zat en dat putte hem enorm uit”, vertelt Sultan.
- Sultan merkt aan haar zoon dat hij blij is. Thuis is er veel meer rust doordat Emir beter in zijn vel zit. Dat is niet alleen fijn voor hem, maar ook voor zijn broer en zusje.De school is vertrouwd voor Emir en hij kan er lopend heen. Geen lange reistijden meer dus. In de klas krijgt hij een-op-een-begeleiding. En waar mogelijk sluit de Samen naar School klas aan bij de andere klassen. Emir en zijn klasgenoten spelen buiten als de kleuterklassen ook hun speelkwartier hebben. Sultan vertelt dat Emir dat fantastisch vindt. De kinderen uit de reguliere klassen maken langzaam kennis met de kinderen uit de Samen naar School klas.
- Binnenkort gaat groep 8 voorlezen in de Samen naar School klas. Sultan hoopt dat de kinderen uit de andere klassen zich ervan bewust worden dat de samenleving niet alleen bestaat uit mensen zoals zij. Sultan: “Sommige kinderen zijn anders. Ik hoop dat ze kinderen, zoals mijn zoon Emir, erbij gaan betrekken in plaats van dat ze hen uit de weg gaan en afstoten. Een Samen naar School klas is een mooi voorbeeld van inclusie.”
Gerelateerde berichten
The Story of Jaythan
10 februari 2022
Our Son Jaythan was diagnosed with a form of Autism 2 years ago and from that...