Veel kinderen met ASS ervaren problemen op diverse ontwikkelingsgebieden, zoals prikkelverwerking, motoriek, taal- en spraakontwikkeling of eetproblematiek. Daarnaast kunnen gedragsproblemen zoals woede-uitbarstingen, agressie, brutaal gedrag of moeite met luisteren veel voorkomen. Voor de behandeling van deze problemen zijn vaak meerdere professionals betrokken, en het is belangrijk dat zij rekening houden met de unieke kenmerken van ASS bij het kind. Ook is een goede afstemming essentieel wanneer meerdere professionals tegelijkertijd betrokken zijn. Dit kan echter een zware belasting zijn voor het gezin, aangezien ouders vaak met veel vragen rondlopen en meerdere therapieën op verschillende locaties moeten combineren. Bij Emirsfoundation bieden we daarom maatwerk, waarbij de ondersteuning volledig wordt afgestemd op de wensen en mogelijkheden van het kind. Omdat ieder kind uniek is, verschilt de aanpak per individu, en streven we ernaar om een breed scala aan begeleiding, zoals sport, floorplay en logopedie, onder één dak aan te bieden, zodat de zorg efficiënt en toegankelijk is voor zowel het kind als het gezin.
Additionele ondersteuning
Het is bekend dat kinderen met autisme spectrum stoornis ook (psycho)motorische problemen kunnen hebben, oftewel: het bewegen gaat anders dan bij kinderen zonder autisme. Het valt bijvoorbeeld op dat kinderen met ASS wat houterig of vertraagd bewegen. Het looppatroon is minder vloeiend dan dat van hun leeftijdsgenoten. Ook is de houdingsregulatie meer afhankelijk van visuele informatie. Het blijkt bijvoorbeeld dat kinderen met ASS meer zijwaartste bewegingen vertonen en minder stabiel staan als zij hun ogen sluiten. Uit ander onderzoek (Emck, 2011, 2012, 2014) komt naar voren dat grofmotorische vaardigheid minder goed ontwikkeld is, waardoor ze problemen kunnen hebben met deelname aan sport en spelactiviteiten op school en in de vrije tijd. Hierdoor hebben deze kinderen minder fysieke activiteiten en hun fysieke fitheid is vaak laag. Dit kan leiden tot een inactieve leefstijl met bijbehorende gezondheidsrisico’s.
Het bewegen heeft dus gunstige effecten, wat blijkt uit verschillende onderzoeken. In het review van Lang et al (2010) worden 18 studies besproken waarin het effect van verschillende vormen van bewegen op mensen met ASS onderzochten. De leeftijd varieerde van 3-41 jaar. De studies betroffen onder andere buiten joggen, hardlopen, zwemmen, krachttraining, lopen op een loopband, fietsen, rolschaatsen en individuele spierversterkende en strekoefeningen. De bewegingsprogramma’s hadden gunstige effecten op het gedrag, de cognite en de fysieke fitheid. De effecten op gedrag bestonden vooral uit een afname van stereotype gedragingen (dwangmatige bewegingen) en agressie, daarnaast bleek dat ook het taakgerichte gedrag op school verbeterde.
Sowa en Meulenbroek (2012) bekeken 16 studies waarbij gestructureerde bewegingsactiviteiten individueel of in een groep werden aangeboden. Het betrof daarbij zwemmen, joggen, paardrijden, fietsen, krachttraining, wandelen en diverse oefeningen. Er werd gekeken of de programma’s effect hadden op drie domeinen: motorisch, sociaal en communicatief functioneren. Over het geheel leidden de bewegingsprogramma’s tot 37.5% positieve gedragsverandering, waarbij de deelnemers meer profiteerden van individueel dan van groepsactiviteiten.
Wat doen wij bij de Emirsfoundation?
Bij de Emirsfoundation bieden we bewegingstherapie aan die specifiek is afgestemd op de mogelijkheden en ontwikkelingsdoelen van elk kind. We geloven dat beweging niet alleen bijdraagt aan fysieke fitheid, maar ook een waardevol hulpmiddel is voor gedragsontwikkeling, sociale interactie en communicatie.
Beweeglessen op maat
Twee keer per week bieden wij gestructureerde beweeglessen aan, afgestemd op de individuele doelen van elk kind. Deze lessen richten zich op het verbeteren van motorische vaardigheden, het vergroten van zelfvertrouwen en het stimuleren van sociale interacties.
Integratie van plezier en leren
Tijdens de beweeglessen combineren we fysieke activiteiten met plezier en ontwikkeling, om zo een positieve ervaring te creëren en de betrokkenheid van het kind te vergroten.
Voor sommige kinderen voldoen niet alle standaard programma’s volledig aan hun specifieke behoeften. In dergelijke gevallen maken wij gebruik van Essential for Living, een curriculum dat gericht is op het aanleren van functionele levensvaardigheden.
Essential for Living is een curriculum dat zich richt op functionele levensvaardigheden en gebruikmaakt van wetenschappelijk onderbouwde strategieën en methoden om fundamentele vaardigheden aan te leren. Het doel is om de communicatie te verbeteren en uitdagend gedrag te verminderen. De levensvaardigheden die in dit curriculum worden aangeleerd, hebben een directe en positieve invloed op de kwaliteit van leven van het kind en hun gezin.
Veel kinderen met matige tot ernstige beperkingen en een beperkt vaardigheidsrepertoire ervaren uitdagingen op het gebied van acht essentiële vaardigheden: het doen van verzoeken, wachten na het maken van een verzoek, het accepteren van overgangen en delen, het voltooien van taken op verzoek, het accepteren van “nee”, het opvolgen van aanwijzingen voor gezondheid en veiligheid, het voltooien van dagelijkse vaardigheden die hiermee te maken hebben en het tolereren van vaardigheden die belangrijk zijn voor gezondheid en veiligheid. Deze vaardigheden, ook wel ‘de onmisbare vaardigheden’ genoemd, worden gezien als prioriteiten en vormen de basis van het curriculum. Ze worden verder opgedeeld in categorieën zoals MUST-HAVE, SHOULD-HAVE, GOOD-TO-HAVE en NICE-TO-HAVE vaardigheden. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan probleemgedrag dat het leren kan verstoren.
Het programma maakt gebruik van op wetenschap gebaseerde benaderingen om te begrijpen waarom gedrag plaatsvindt, hoe gedrag kan worden aangepast en hoe praktische vaardigheden, communicatie en taal effectief kunnen worden aangeleerd. In de natuurlijke omgeving worden strategieën toegepast zoals positieve bekrachtiging, het stapsgewijs afbouwen van hulp en taakanalyse. Hierdoor ervaren kinderen het leren op een zeer positieve manier en kunnen ze hun volledige potentieel bereiken.